Provinsen starter i Valby, sådan sagde man i gamle dage

"Vest for Valby Bakke”, hed det om alt det der ikke var København. Og nej, Valby Bakke er ikke den bakke på Roskildevej, hvor Zoo ligger på toppen, det er Frederiksberg Bakke. Valby Bakke er den lidt længere mod syd, hvor Brygger Jacobsen lagde sit bryggeri. Begge bakker var dog del af samme forhøjning, der blev kaldt Solbjerget og senere Friederichs Bjerg, hvilket gav stednavnene vi kender i dag: Solbjerg og Frederiksberg.

Lige præcis vest for Valby Bakke, ligger Valby. Og netop Jacobsens gamle bryggeri, var det der, sammen med Søndermarken og Frederiksberg, adskilte Valby fra resten af byen. Som sin egen lille landsby. Men det er snart slut.

Nu er er det store Carlsberg-område i gang med at blive intensivt byudviklet. Efter en spændende masterplan, oprindeligt udviklet af Entasis, der kombinerer gammelt og nyt. Bevarer de gamle perler, den arkitekturglade brygger fik bygget, med et tæt og urbant nybyggeri, inspirereret af den italienske by San Gimignano. Både med sine høje tårne, der stikker op, og med de klassiske italienske middelalderbyers tæthed, med små afbrudte gader og stræder, og små torve og gårde, man går igennem, mellem de tætte huse. Dermed bliver Carlsberg et tæt og levende bykvarter, der binder Valby sammen med resten af byen.

Men også andre steder i Valby er der fuld fart på!

Valbys gamle industrikvarter er ved at blive forvandlet til nye boligområder. Boliger skyder op med stor fart på den gamle F.L. Schmidt-grund, på det gamle Grønttorv og omkring Ny Ellebjerg station. I alt bygges der boliger til op mod 10.000 nye beboere i disse år i Valby. Og priserne er nede i et mere humant leje, end man ser det i mange andre nybyggerier i København. Dertil kommer at der også bygges andels- og lejeboliger. I Valby kan alle være med.

At der sker noget i Valby, ses også tydeligt når man går ned ad Valby Langgade. Valby er ikke den søvnige og lidt provinsielle bydel den var engang. Valby er blevet en levende del af København.

Ved Tingstedet, hvor man har bevaret den gamle landsbystemning, blandet med de højere huse, blomstrer et livligt caféliv. Hvor butiksdøden hærgede for få år siden, særligt efter åbningen af det lokale center, Spinderiet, åbner nu nye butikker, cafeer og spisesteder.

De populære kæder

De populære kæder fra resten af byen, som Lagkagehuset, Riccos kaffebar, Wokshop Cantina, Sticks’n’Sushi og Halifax blander sig med gamle lokale kendinge, med mange år på bagen, som Café Ciré og Café Asta.

Men også Københavns første Bones restaurant er åbnet her. Her trives det trendy side om side med det mere folkelige. I Valby kan alle være med.

Nu er det ikke længere provinsen, der starter i Valby. Nu er det København der starter i Valby

Tilbage til blogoversigten

0 kommentar(er)

Kom gerne med din kommentar